Disztópia

Dredd - egy disztópikus akciófilm

2023. november 30. - Disztopia

A legjobb disztópikus filmek listáján 2012 óta szerepel Pete Travis különleges akciófilmje, a Dredd. A sztori az 1995-ös Dredd bíró című filmsiker újragondolása ám ezúttal Sylvester Stallone helyett Karl Urban alakítja a főszerepet. A stáblistán helyet kap még Lena Headey (Trónok harca), Olivia Thirbly (Legsötétebb óra) és Domhnall Gleeson (Star Wars) is, így elmondható, hogy rangos a szereplőgárda.

dredd_1.jpg

A kép forrása: medium.com

Ami az alaptörténetet illeti: sokkal egyszerűbb, komolyabb és akciódúsabb, mint az 1995-ös változat, melyben sok vígjátéki elemet is kapunk (főleg Rob Schneidernek köszönhetően) és egy érdekes összeesküvés sztori is élvezhető még bónuszban. A 2012-es változat ellenben egy full akció-özön rengeteg tűzharccal, bunyóval, küzdelemmel és véres gyilkossággal. A központi karakter természetesen most is Dredd bíró (Karl Urban) akinek a gondjaira a sztori elején egy fiatal gyakornoklányt bíznak: Cassandrát (Olivia Thirlby). A csinos nő telepata, aki képes belelátni mások gondolataiba így jelentős segítséget jelent Dredd számára a bevetés során.

dredd_2.jpg

A kép forrása: imdb.com

De mi is az aktuális bevetés?

A cselekmény legfőbb helyszíne egy óriási 200 emeletes toronyház, ahol Madeline Mama (Lena Headey) a legfőbb alvilági maffiafőnök. Az ő szervezete állítja elő a lassító nevű drogot a hatalmas jövőbeni metropolisban egyedüli terjesztőként. Apropo metropolis: a város 800 millió lakosával együtt egy fallal körülvette gigantikus mega-város, melyben tombol az erőszak így olyan rendőröket alkalmaznak, akik azonnal ítéleteket is hozhatnak, ami lehet akár azonnali kivégzés is. Ők a bírók, szuper high-tech fegyverekkel, lézer irányzékú gránátvetőkkel, motorokkal, testpáncéllal és teljhatalommal. Ám az említett toronyházban óriási túlerővel kell szembenézniük. Dredd egy hármas gyilkosság miatt érkezik a helyszínre, ám távozni már nem engedik, a toronyház minden be és kijáratát lezáratja Mama, hogy megindulhasson a vadászat a két bíróra. Óriási harc bontakozik ki, melyben az egyik oldalon Dredd áll a legjobb fegyverekkel (és egy tanonc bíróval), a másikon pedig egy több ezres maffia-sereg sokkal kevésbé jó cuccokkal viszont hatalmas elszántsággal. A küzdelem kiegyenlített.

A film nagyon látványos, melyet részben a helyszínválasztásnak is köszönhetünk: a toronyház ugyanis tökéletes jövőbeni disztópia-épület, nyomasztó beton-elemekkel és lepusztultsággal. Jó érzékkel választottak filtert is mert a színvilág hűen szolgálja a mesterséges légkört végig a film alatt. A kialakuló tűzharcok is élvezetesek, mert igazából soha nem tudhatjuk, hogy elfogják e főhősünket, vagy esetleg súlyosan megsérül netalán hősi halált hal.

Ami a szereplőket illeti: Karl Urban arcának egyik felét végig lefedi a sisak, így színészi lehetőségei mondjuk úgy felére redukálódnak - nem mintha maga a történet nagy-ívű színészi teljesítményekre adna alkalmat. A Dredd nem emiatt jó. Karl Urban mindenesetre hihető a karakterben, különösen sajátságos száj-tartása teszi érdekessé, amit alighanem Stallonétól érzett kötelességének átvenni. A csinos gyakornoklány karakteréből mindent kihoz Olivia Thirbly és a gonosz maffiafőnök szerepében a sebhelyesre sminkelt Lena Headey is emlékezetes.

dredd_lena_headey.jpg

A kép forrása: reddit.com

Mama karaktere egyébként is különleges, mert hidegvérű, lelketlen és végtelenül kegyetlen, miközben sebhelyei dacára végig megmarad nőnek, akitől férfiak ezrei rettegnek. Lena Headey tökéletesen megvalósítja a koncepciót, egyértelműen övé a legjobb alakítás.

4csillag.jpg

A Dredd jelenleg 7,1 ponton áll (71%-os) az IMDb-n, a Rotten Tomatoes pedig 80%-ra értékeli és tényleg ér is annyit a film, mert többször nézős, látványos és nagyon izgalmas. A Disztópia blog erős 4 csillagra értékeli.

disztopia_also.jpg

Mi a disztópia?

A bejegyzés trackback címe:

https://disztopia.blog.hu/api/trackback/id/tr7618270979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása