Disztópia

A kolónia (2013) egy remek disztópikus thriller

2023. november 27. - Dewer_

A Jeff Renfroe által 2013-ben rendezett Kolónia az utóbbi 10 év egyik legjobb disztópikus thrillere, melyben ráadásul olyan kitűnő sztárok játszanak, mint Laurence Fishburne és Bill Paxton. Érdekes, hogy utóbbit ezúttal negatív szerepben láthatjuk, noha a 2017-ben elhunyt színész inkább pozitív karakterek megformálójaként lett ismert. Paxton játszott a Bolygó neve halálban (1986), az Elit kommandóban (1990), a Ragadozó 2-ben (1990), a Twisterben (1996). a Jég és Föld közöttben (2000), az U-571-ben (2000) és például A holnap határában (2014). Fishburne számomra a John Wick filmek Bowery Kingjeként és a Mátrix filmek Morpheusaként emlékezetes figura. Ezúttal a Kolóniában mindketten kitesznek magukért, miattuk is olyan jó a film, no meg az érdekes alapsztoritól. Nézzük miről is szól a Kolónia.

kolonia1.jpg

A kép forrása: letterboxd.com

A bekeretezett szövegrészben a Kolónia rövid története olvasható. Ha nem akarod ismerni, ugord átt az itt következő részt:

Az alaphelyzet: a Föld az örök hó és jég birodalmává változott egy globális klíma-katasztrófa következtében, így az emberiség 90%-a elpusztult (a korábbi civilizációnkkal együtt). A nagyon kevés túlélő különböző földalatti kolóniákban vegetál, elhagyott bányák vagy egyéb üzemek védett helyiségeiben rekedve. A film fő helyszíne is egy ilyen kolónia, ahol erősen megfogyatkozva éldegél néhány tucat ember, Briggs (Laurence Fishburne) vezetése alatt. Komoly probléma számukra azonban, hogy erősen fogyatkoznak élelmiszer-készleteik és különböző betegségek pusztítják soraikat. Így a nehezen gyógyulókat választásra kényszerítik a járványok meggátlása érdekében: vagy útra kelnek a jéghideg messzeségbe vagy választják a kegyes halált. Utóbbit a kolónia egyik kegyetlen és szívtelen tagja hajtja végre: Mason (Bill Paxton) aki sorra végzi ki puskájával a lebetegedőket. A mostoha körülményeket és Mason hatalmaskodását rosszul viseli Sam (Kevin Zegers) és a csinos Kai (Charlotte Sullivan), a többiek pedig rettegnek a holnaptól. Egy nap a szomszédos kolóniából gyanús jelzések érkeznek, így hárman elindulnak, hogy utánanézzenek a dolgoknak. Hosszú és keserves az út, rettenetes hidegben és hatalmas hóban. Ebben a részben láthatjuk, hogy mivé lett a bolygó a modern jégkorszak által. Végül megérkeznek, ám a helyszínen elállatiasodott embereket találnak, akik kannibállá változtak. Briggs és Sam elmenekülnek ugyan előlük vissza a saját telephelyükre, hazatérve megint a hosszú úton, de a kannibál vademberek követni kezdik őket. A békés kis közösségnek a vadak támadására kell számítania. Egy nap meg is kezdődik az ostrom.

A film alaphangulata, színei és képi beállításai is teljes mértékben megvalósítják a disztópiát: átélhető a Föld jéghideg kihaltsága, a kolónia szürkesége, nyomasztó légköre és a kolónia-lakók elszánt élni akarása. A legfőbb karakterek is afféle tipikus archetípusok: van józan gondolkodású vezető, van hősies vagány és gonosz hatalmaskodó is, illetve megtalálhatóak az áldozattá váló ártatlanok is. A néző ösztönösen szurkolni kezd a jóknak, főleg miután a film közepétől megjelennek a szörnyeteggé vált támadók is. Ami ezeket a bizonyos kannibál-gonoszakat illeti: a forgatókönyv nem tisztázza, hogy mitől váltak ilyenekké csak némi halvány célzás hangzik el arról, hogy az állandó éhezés kiválthat egy fajta elállatiasodást egyes kolóniák lakóiból. Akárhogyan is, de  hihető a megjelenésük: gyorsak, félelmetesek és valóban olyan vadak mint az állatok. A harc a kolóniára támadó vademberekkel látványos és izgalmas, igazából az utolsó percekig nem tudhatjuk ki éli túl az öldöklést.

kolonia2.jpg

A kép forrása: 120dbfilms.com

Ami az alakításokat illeti: Bill Paxton ebben a filmben már bővel túl van színészi pályája csúcsán, de még így is erős a jelenléte gonoszként. Fishburne végig nagyon jól hozza karakterét, akárcsak az ifjú hős (Sam) bőrében Kevin Zegers. Jó az alapsztori, a rendezés és a látvány-világ is. A Kolónia egy méltánytalanul alábecsült és kevéssé felkapott disztópikus thriller mely megérdemelne egy sokkal nagyobb publicitást.

4csillag_1.jpg

Értékelésem erős 4 csillag az 5-ből. Többször újranézős darab. Ha szereted az izgalmas disztópikus thrillereket (melyek a horror-műfaj határát súrolják), akkor értékelni fogod.

disztopia_also.jpgMi a disztópia?

A bejegyzés trackback címe:

https://disztopia.blog.hu/api/trackback/id/tr7918268187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fritz Gerlich 2023.11.30. 14:03:49

A film elsőfele thriller, aztán kb a felétől átmegy horrorba. A vége véres és nagyon izgalmas. Jó film.

Disztopia 2023.11.30. 14:05:44

@Fritz Gerlich: .. igen, a hivatalos besorolása akció-thriller, de sok helyen (főleg a vén) horror-jellegű.
süti beállítások módosítása